Rasulullah s.a.w. pernah bersabda bermaksud: Jangan ceritakan mimpi kamu itu kecuali kepada orang alim atau orang yang berniat baik (penasihat). Abu Hurairah r.a. berkata, Rasulullah s.a.w. pernah bersabda bermaksud: Jangan ceritakan mimpi itu kecuali kepada orang alim atau orang yang cerdik akalnya.
Kalau bermimpi perkara yang baik bersyukurlah. Kalau mimpi yang tidak baik pula, bacalah "A'uzubillah…, ludah dan pusing badan atau tukar cara tidur.

Dalam hadith disebut sesiapa yang tidak pandai menta'bir mimpi tetapi tetap juga menta'bir, maka berdosalah dia. Orang yang pandai-pandai mentafsir mimpi akan disuruh menyimpul biji-biji gandum di akhirat nanti kerana pandai-pandai membuat simpulan mimpi.

Adakalanya apa yang akan berlaku datang sebelum ia berlaku. Namun hanya orang alim yang mempunyai kekuatan rohani boleh menta'bir atau mentafsir mimpi. Mereka mampu mentafsir alam arwah dan memahami pergerakan roh. Misalnya, Muhammad Ibn Sirin adalah seorang ulama terkenal dalam bab ta'bir mimpi (tafsir mimpi). Beliau pernah ditanya oleh 2 orang yang bermimpi rumah mereka terbakar. Jawapannya berbeza, yang satu tafsirannya ialah rumahnya akan terbakar, yang satu lagi ada emas di bawah rumahnya. Apbila ditanya kenapa jawapannya berbeza, jelasnya yang satu bermimpi pada musim panas dan satu lagi bermimpi pada musim sejuk. Api pada musim sejuk ialah emas.
Kisah Ibnu Sirrin tafsir mimpi isteri raja.

Pada suatu malam, isteri seorang raja telah bermimpi. Mimpinya amat ganjil sangat. Beliau telah bermimpi bersetubuh dengan burung. Oleh kerana merasa malu, isteri raja itu telah memanggil khadamnya lalu menceritakan mimpinya kepada khadamnya dan diperintahkannya supaya pergi menemui Ibnu Sirrin minta ditafsirkan alamat mimpinya yang ganjil itu…. tetapi dengan syarat, perlu dirahsiakan namanya. Setelah Ibnu Sirrin mendengar kisah mimpi itu, beliau tersenyum sahaja. Pada hematnya, tukang penyampai mimpi ini bukanlah tuan punya sebenarnya mimpi yang diceritakan. Oleh kerana berpegang kepada amanah, khadam ini mohon izin untuk balik menemui tuannya dahulu dan memberitahu hal sebenarnya kepada tuannya.

Setelah isteri raja mendengar telahan Ibnu Sirrin, baginda terpaksalah memberi izin kepada khadamnya untuk memberitahu bahawa sebenarnya, dialah yang bermimpi. Setelah Ibnu Siirin mendengar nama isteri raja disebut, beliau berkata: "Sekarang, barulah padan!"Rupa-rupanya, Ibnu Sirrin mentafsirkan bahawa isteri raja itu akan membuat kebajikan membina terusan air di Mekah yang mana terusan air ini boleh dimanfaatkan oleh burung-burung serta ribuan jemaah haji. Jadi, kalau setakat kuli atau khadam raja yang bermimpi, tentulah tidak padan tafsirannya.

8 comments:

  1. wah, kena ludah dan tukar posisi. tanx for sharing..

    ReplyDelete
  2. hehe..sama2 post ni utk test jer aku skrg xde masa nak update blog jd skrg igt nk buat blog ni utk berkongsi artikel jer..neon boleh try submit satu post tgk jd ke x hehe.

    ReplyDelete
  3. suka entry ni..
    kisah ibnu sirrin...1st time baca :D

    ReplyDelete
  4. mmg best kisah ibnu sirin ni yana kalau ada lg nanti ariey share

    ReplyDelete
  5. okay..aku try submit okay...tapi blog ko lebih kepada ilmiah..tak sesuai dgn entry aku kot..banyak merapu dowh..

    ReplyDelete
  6. oo.. tak boleh suka2 tafsir mimpi ek.. tp ramai jer yg tak tau kot pasal ni.. tima kasih kongsi yer.. bagus artikel ni :)

    ReplyDelete
  7. @neon..x kesah entry yg merapu pun asalkan dapat memberi manafaat dkt org lain ko submit jer.





    @ezany..betul tu x bole suka2 tafsir mimpi kang x pasal2 tanggung dosa.Klau ada yg lain aku share lg

    ReplyDelete
  8. Pengen yang lebih seru ...
    Ayo kunjungi wwwasianbet77com
    Buktikan sendiri ..

    Real Play = Real Money

    - Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
    - Cash Back up to 10 % .
    - Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

    untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
    - YM : op1_asianbet77@yahoo.com
    - EMAIL : asianbet77@yahoo.com
    - WHATSAPP : +63 905 213 7234
    - WECHAT : asianbet_77
    - SMS CENTER : +63 905 209 8162
    - PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

    Salam Admin ,
    http://asianbet77.com/

    ReplyDelete

Sila tinggalkan komen ada dibawah ini dan yang berkenaan dengan post sahaja dan semua komen akan ditapis dahulu sebelum ditampilkan.