8
semalam waktu sedang berjalan-jalan membaca cerita sex sensasi dan panas di blog ohartis aku ada tertengok ada slide di penjuru bawah sebelah kanan yang tertulis "INI MUGKIN LEBIH PANAS!" dan link tajuk related post dia yang lama.aku fikir cara ini memang sangat cool untuk menarik minat pengunjung untuk klik dan meneruskan bacaan mereka.Dengan cara ini dapat membuat pengunjung akan berada lebih lama di blog dan seterusnya dapat meningkatkan lagi page view di dalam blog kita.The slide adalah plugin yang dibuat oleh SimpleReach untuk digunakan di blog berplatform wordpress,tumblr,drupal,blogger dan lain-lain.The slide menggunakan ‘asynchronous loading” dan ia tidak akan mempengaruhi kecepatan loading posting blog korang.Setiap post yang di recommend akan ditentukan oleh SimpleReach sendiri berdasarkan beberapa faktor yang mereka tentukan sendiri.seperti artikel yang paling banyak di share di social network dan juga berdasarkan artikel posting yang paling popular.

Read More
5

Tentu bosan dengan penampilan showing post with label yang standart blogspot punya kan.Apa kata kita cantikkan sikit dia dengan kode css.Korang boleh ikuti cara nak buat dia kat bawah ni.

1.pergi ke edit html.Kemudian copy kode css kat bawah ni dan letakkan dia di atas kode </b:skin>


.status-msg-body{
padding:10px 0;
position:absolute;
text-align:center;
width:540px;
z-index:4
display:none;}

.status-msg-wrap{
font-size:12px;
margin:5px auto;
position:relative;
width:90%;
color:#000;
text-shadow: ##fff 0 1px 0;
padding-bottom:5px
}

.status-msg-bg{
background:#ddd url('http://lh3.ggpht.com/_ESZUCPXfZRg/TB2LKDXVFOI/AAAAAAAAFdU/-TGPBNx0p_k/search-icon.png') no-repeat;
position:relative;
width:500px;
height:40px;
border:1px solid #cecece;
z-index:1;
margin-left:5px;
}

.status-msg-border{
border:0px solid #000;
position:relative;
width:540px;
}

2.save template.dan tengok perubahannya ya.Selamat berjaya.

p/s:korang boleh adjust sikit width,background dan border dia mengikut kesesuain blog korang.

Read More