blogger malaysia
Tahukah anda? salah satu cara untuk menaikkan page rank blog adalah dengan memberikan komen di blog orang lain.Tetapi di blog yang macam mana?..Mungkin sudah ada dikalangan anda yang sudah mengetahuinya tetapi kepada yang masih kabur dalam hal ini aku akan cuba untuk menjelaskannya secara live lebih terperinci.Apakah dia nofollow dan dofollow?..yang pastinya ia bukanlah iklan follow me yang pernah popular satu ketika dahulu tapi sekarang sudah jauh dimata hilang dihati..ehh!! apa aku merepek ni..

Ok..Aku akan menjelaskan serba sedikit kepada anda apakah dia nofollow dan dofollow dan selepas itu aku akan tunjukkan cara untuk membuat nofollow dan dofollow di blog blogspot dan yang menggunakan wordpress pun boleh baca juga ya jangan berkecil limpa pulak nanti aku cuba-cubalah membuat tutorial untuk wordpress.Untuk pengetahuan anda maksud nofollow adalah setiap link yang anda masukkan apabila anda memberi komen di sesebuah blog tidak akan dilayan sama sekali oleh enjin pencarian seperti pakcik Google dan dalam erti kata yang lebih halus dipanggil no backlink to you.Yang melayan anda hanyalah tuan punya blog tempat anda memberikan komen itu sahaja.

Dan jika blog anda tidak mendapat banyak backlink bagaimana blog anda akan mendapat kenaikan page rank.Jadi untuk menaikkan page rank dan mendapat backlink anda perlulah meninggalkan komen diblog-blog yang dofollow..Apakah dia dofollow?..yang dimaksudkan dengan dofollow pula adalah setiap link yang ditinggalkan hasil daripada komen-komen yang diberikan anda di blog-blog yang  dofollow akan dicari oleh enjin pencarian dan anda akan mendapat backlink daripada blog tersebut.Jika anda selalu memberikan komen di blog yang dofollow maka semakin banyaklah anda akan mendapat backlink dan ini amat baik untuk menaikkan pagerank blog anda.

2936161823_6fb70231c0
pernah tak anda melihat gambar ini di blog-blog yang anda kunjungi.?Aku harap semoga anda tidak tertipu dengan sesetengah blog yang meletakkan gambar ini di blog mereka seolah-olah dengan meninggalkan komen di blog mereka anda akan mendapat backlink daripada blog tersebut.Bagaimana untuk membezakan blog itu nofollow ataupun dofollow?.Aku akan tunjukkan kepada anda bagaimana untuk mengetahuinya.Jika anda menggunakan browser firefox anda hanya perlu pergi kepada nama orang yang meninggalkan komen itu kemudian anda klik kanan dan pilih properties.Jika blog itu nofollow dibahagian relation dia adalah nofollow dan jika blog itu dofollow reletion dia adalah dofollow ataupun kosong.Lihat screenshoot dibawah untuk lebih detail dan terampil.
screenshot.4 blog do followscreenshot.6blog nofollow
screenshot.8  
sekarang aku akan tunjukkan bagaimana cara untuk kita menukarkan blog kita daripada nofollow kepada dofollow.Sila ikuti langkah-langkah untuk membuatnya dibawah.
1.Login ke blogger.
2.pergi ke layout--->edit HTML.
3.Sila berikan tanda didalam kotak expand widget template.
4.Kemudian anda cari kode dibawah ini
<a expr:href='data:comment.authorUrl' rel='nofollow'>
kalau tak jumpa anda boleh cuba guna ayat nofollow kerana setting komen di blogspot adalah secara default.Mesti jumpa jika belum diubah.
5.setelah itu anda tukarkan ayat nofollow itu menjadi dofollow  seperti dibawah ini.
<a expr:href='data:comment.authorUrl' rel='dofollow'>
atau anda boleh delete ayat nofollow itu dan kodenya menjadi seperti ini.pilih salah satu.
<a expr:href='data:comment.authorUrl'>
6.Kemudian savekan template anda.Selesai,
sila jangan kedekut untuk meninggalkan komen anda dibawah kerana blog aku berada dalam wilayah dofollow.Dan maaf artikel ini terlalu panjang kerana disebelah pagi aku mendapat banyak idea untuk menulis berbanding diwaktu malam hehe.

53 comments:

  1. tapi kan, drawback bg dofollow ni bukan ke blog @ web tu akan kurang disukai oleh search engine macam google?

    ReplyDelete
  2. pada pendapat aku x sbb ada banyak blog yg menggunakan dofollow tp mendapat page rank yg tinggi.

    ReplyDelete
  3. Salam Ariey, rajin2 ler komen blog ambe sbb blog ambe pon dofollow gak...
    dulu pagerank aku penah naik sbb dofollow.
    Dalam masa x sampai 1 bulan pagerank aku naik 2.
    hebat la fungsi dofollow ni...

    ReplyDelete
  4. baru la faham konsep no follow do follow ni..slame ni jmpe pkataan ni tp xfaham 1 apa..thanx :)

    ReplyDelete
  5. adohai...kenapa tak buat entri ni setahun lepas? selama setahun aku berblog secara no follow! memang lah hampes bin hampas taik kucing. adoi yai.

    tanx tok guruji!

    no mine also dofollow.sile rajin dtg

    ReplyDelete
  6. wslm daus..daus nanti ambe komen dkt blog demo..tp demo pun rajin2lah komen dkt blog ambe ye..blog ambe pun dofollow jgk haha

    ReplyDelete
  7. milimilo mesti dulu ingat kalau u comment dkt blog i nanti i commentla balik dkt blog u..mesti camtu kan :D

    ReplyDelete
  8. @neon

    tahun lepas aku xde duit nk masuk internet tahun ni dptla bernafas sikit walaupun sangkut2 je dah haha

    ReplyDelete
  9. thank sbb bg info psl ni...sblm ni tertanya2 gak apa ke benda la nofollow, dofollow ni..hehehe

    ReplyDelete
  10. Sama2 Nique lps ni dah tahu apa fungsi dia kan

    ReplyDelete
  11. tnks ariey..skang br aku tul2 phm pe 2 dofollow n nofollow. akhirnya dpt gak aku jd kn blog aku ni blog dofollow...so rjn2 la tglkn komen ko kat blog aku yg x seberape ni..huhuhu.....

    ReplyDelete
  12. ya sama2 Alan..ok lps ni aku akan kerpa memberikan komen diblog ko ya.dan ko pun sama jgkla ya :D

    ReplyDelete
  13. wah hbt sungguh. akhirnya ku mengerti juga apa yg dimksudkan dengn dofollow :D

    ReplyDelete
  14. Cybernetic dah fhm ye..bagus.bagus :D

    ReplyDelete
  15. apsal x jumpe pn code kt ats tu.. naik pinar mate cari..

    ReplyDelete
  16. mr.sembang kena bg tanda dkt expand widget template dulu baru jumpa.tupun kalau mmg x pnah buangla

    ReplyDelete
  17. ceisa..x fhm lg ke..artikel ni punya la panjang..x dptla nak nolong:))

    ReplyDelete
  18. yeay.. aku pny do follow.. :-o

    ReplyDelete
  19. yeay ezany i follow u haha :))

    ReplyDelete
  20. paling best tutorial malay sbb xyah kena translate ;))

    ReplyDelete
  21. dah buat ke Naz..x sbr nk bg komen ni :D

    ReplyDelete
  22. adeh, nape la baru arini aku tau bnda ni..:-L

    ReplyDelete
  23. hehe xpo ko tak payah buat pun xpe artikel ko je dh dapat berpuluh2 komen :))

    ReplyDelete
  24. :-/
    sy still bru lg..
    kegunaanya ape??

    ReplyDelete
  25. sueraya akan mendapat backlink dengan memberi komen disini.x faham ye xpe belajar sikit2 lama2 nanti okla :)

    ReplyDelete
  26. ok. saya pun nak coba la. coba kau coba.

    ReplyDelete
  27. Mas.. Mas.. tak sharing ya postingannya, ingin berbagi ilmu juga. Makasih ya. Salam kenal ^_^

    ReplyDelete
  28. key sya nak cuba dulu, anyway this blog is nofollow ?

    ReplyDelete
  29. dukdukmonk mmg aku dh buat blog ni jd nofollow buat dofollow pun jrg org nak bg komen :)

    ReplyDelete
  30. Huhu.. Sy masih blur2 lg psl dofollow nofollow neh.. Tp, xpe, sy akn cuba dan belajar slow dari sifu.. :D Nway, i like this blog.. Very nice! ;)

    ReplyDelete
  31. xpe fatiha belajar slow2 nanti okla..tq

    ReplyDelete
  32. dah habis cari nofollow tak ada pun kat html ..dia tulis phrase not found :(

    ReplyDelete
  33. MrsNor kode tu mesti ada..cuba lagi

    ReplyDelete
  34. thnk sharing skank dh dofollow...

    ReplyDelete

Sila tinggalkan komen ada dibawah ini dan yang berkenaan dengan post sahaja dan semua komen akan ditapis dahulu sebelum ditampilkan.