banner Apa Khabar semua..Diatas kesibukkan yang sedang melanda diri aku sekarang ini aku hanya sempat membuat tutorial yang ringkas-ringkas sahaja.Untuk membuat panduan ini sahaja aku terpaksa mencuri sedikit masa aku.Pada kali ini aku ingin menunjukkan kepada anda panduan membuat Rounded Corner dengan GIMP.Aku fikir mungkin diluar sana masih terdapat ramai orang yang mengalami masalah membuat Rounded Corner di atas gambar. Semoga dengan panduan ini akan dapat memberikan sedikit sebanyak jalan penyelesaian kepada anda jika ada mengalami masalah untuk membuatnya.

Tujuan membuat Rounded Corner ini adalah untuk mencantikkan gambar-gambar anda dan juga amat berguna kepada sesiapa yang suka untuk design template blog mereka sendiri.Ok untuk tidak membuang masa lagi mari kita ikuti Panduan membuat Rounded Corner dibawah.

P/S:Rounded Corner ini aku buat dengan menggunakan Portable G.I.M.P Ver 2.6

1.Start GIMP anda.

2.Buka File,Ambil Image Anda Aku buat gambar dibawah sebagai Contoh

45fa744fd3b5f51fc292cff48c81b15165d1c5963. Buatkan transparency keatas image itu.Pergi ke Layer Transparency.Add Alpha Channel.

1.transparency4. Kemudian pergi ke Select pilih All

2.select all5.Slepas itu pergi ke Select pilih Rounded Rectangle

3.rounded rectangle6. Sepatutnya slepas anda memilih Rounded Rectangle ini sesbuah tetingkap akan keluar secara pop up seperti gambar dibawah.Kemudian anda hanya perlu memilih banyak mana corner diatas image yang anda mahukan.Anda boleh adjust radius untuk memilih.Kemudian Kilk Ok

4.pop up

dan ini yang akan terhasil

5.roundpng

7.Selepas itu anda pergi ke Select dan pilih Invert.

6.invert 8.Kemudian anda pegi ke Edit dan pilih Cut

7.cut 9.Kemudian anda Save As kan gambar itu dengan format PNG.

8.tittle 10.Selesai,dan anda akan dapat hasilnya seperti dibawah.Semoga berjaya dan kita berjumpa dilain kali.

9.sleep dealer

Tags: panduan, membuat, rounded, corner, gimp,, tutorial, sudut, bulat, gambar,

10 comments:

  1. bz pon smpt lagi ek. hee. nice tutorial anyways. aku slalu edit2 gne adobe je. xpnh try gimp lagi. mybe pas ni nk usha la tngok :D

    ReplyDelete
  2. aku xreti sangat la gune GIMP ni..software ni bleh uat banner x?

    ReplyDelete
  3. Cybernatic aku suka pakai Gimp berbanding Photoshop,x tau kenapa aku rasa sng pakai gimp lg..Adobe aku x pnah try.

    ReplyDelete
  4. Alan boleh..kalau nk senang buat banner pakai je software photoscape aku buat banner dgn photoscape je tgk kt sini sample dia http://arieyblog.blogspot.com/2009/02/using-seo-to-optimize-your-social-media.html

    ReplyDelete
  5. bleh thn..gempak gak.ko gune photoscape je ke?aku pun nk try la.

    ReplyDelete
  6. oo.. gimp ni mcm photoshop gak kan.. tp freeware..

    ReplyDelete
  7. yup ezany..ttg freeware tu aku x pasti mgkn jgk sbb aku dpt pun free jer huhu

    ReplyDelete
  8. nice tutorial gan,

    salam kenal dari pecinta GIMP :)

    ReplyDelete

Sila tinggalkan komen ada dibawah ini dan yang berkenaan dengan post sahaja dan semua komen akan ditapis dahulu sebelum ditampilkan.