screenshot.8
Pada post aku kali ini aku ingin menunjukkan bagaimanakah caranya untuk kita disablekan control panel di komputer kita..Cara untuk membuat disable control panel ini adalah hanya untuk pengguna window dan aku telah memcubanya di window Xp dan Window 7.
Apakah tujuan kita disablekan control Panel.?
Tujuan kita membuat disable control panel adalah supaya orang lain seperti kawan-kawan kita tidak boleh mengubah settting yang telah pun ditetapkan oleh kita sesuka hati mereka.Kadang-kadang ada kawan-kawan yang meminjam komputer kita dan dan membuat komputer kita itu seolah-olah komputer mereka.Jadi dengan membuat disable control panel sedikit sebanyak dapat menghalang mereka daripada bertindak sesuka hati mereka.Cara yang lain supaya setting komputer anda tidak diubah adalah tak perlu memberi mereka pinjam lagi senang tak perlu nak disablekan apa-apa..hehe..
ikuti langkah-langkah untuk membuatnya dibawah.
1.Pergi Start.
2.Kemudian taip gpedit.msc
screenshot.6
3.Selepas itu dibawah User Configuration klik Administrative Templates.
4.Kemudian lihat disebelah kanan,klik control panel.
5.Kemudian cari Prohibit access to the Control Panel dan double klik disitu.
6.Setelah itu anda berikan tanda didalam button enable dan klik save.
7.Selesai.Sekarang komputer anda sudah berada didalam wilayah disable control panel.

12 comments:

  1. ok.. trimas.. pasni aku try..

    tp nape ko tak ajar cara nak ajar nak able smula control panel tu.. aku leh jer agak.. org lain aku tak tau ler.. hehe..

    ReplyDelete
  2. erk piratz kat atas dh tulis :))

    ReplyDelete
  3. berguna jgk la bagi org2 yg xthu. bgus2. sng kasi disable smua je la pape yg patut kt situ. haha.

    ReplyDelete
  4. cybernatic lps ni xde la org nak pinjam komputer pastu nak wat mcm hak sendiri :D

    ReplyDelete
  5. sape yang pandai2 ubah setting control panel aku memang al-kudung la org tu selepas itu hahaha

    ReplyDelete
  6. ehem2 kene la jadi brutal sikit bg org takut! takut tak sekarang? huarg!

    ReplyDelete
  7. kalo enable gmn???

    ReplyDelete

Sila tinggalkan komen ada dibawah ini dan yang berkenaan dengan post sahaja dan semua komen akan ditapis dahulu sebelum ditampilkan.