BACK TO TOP Cara membuat back to top dengan menggunakan icon  ini aku perolehi semasa aku sedang mencari-cari template yang bersesuaian untuk aku jalankan kerja-kerja menaik taraf template khususnya template untuk blogspot.Tujuan kita membuat back to top ini adalah untuk memudahkan pengunjung di blog kita kembali semula ke halaman diatas tanpa perlu melakukan scroll pada browser.Aku sangat menyarankan kepada sesiapa yang mempunyai artikel yang panjangnya berjela-jela sehingga kadang-kadang sampai 10 post hanya pada satu halaman dan lebih parah lagi tanpa membuat read more!!..Tolonglah..kesianlah kepada pembaca-pembaca setia di blog anda dan janganlah mendera mereka dengan membuat scroll didalam blog anda itu ya.

Dan nasihat daripada aku kalau tak nak buat read more anda boleh setkan hanya 4-5 sahaja artikel anda di muka hadapan kalau artikel terlalu panjang mungkin anda boleh kurangkan lagi.Kadang-kadang kita mungkin tidak perasan benda-benda seperti ini banyak membuatkan orang ramai malas untuk memasuki blog anda.Jika anda meletakkan artikel banyak-banyak di muka hadapan dan ditambah pula jika terdapat video seperti youtube dan juga gambar tentu sahaja akan membuatkan loading blog anda menjadi berat benda ini mungkin tidak menjadi masalah jika pengunjung itu datang dari negara luar negara kerana mungkin internet connection mereka laju tetapi jika pengunjung ke blog anda itu datang dari malaysia tentu timbul masalah kerana internet connection disini terlalu slow untuk membuka keseluruhan blog anda sahaja sudah memakan masa sehingga 5minit kadang-kadang mungkin lebih.Tentu bosan kan.Ini hanyalah sekadar nasihat daripada aku terpulanglah kepada anda untuk mencorakkan blog anda itu ya.Dan sebelum aku lari topik baik aku tunjukkan cara untuk membuat back to top dengan menggunakan icon.Sila ikuti langkah-langkah untuk membuatnya dibawah.

1.Pergi ke layout—>Edit HTMl

2.cari kode ini </b:skin>

3.Kemudian anda copy kode dibawah ini dan pastekan diatas kode </b:skin> tadi.

.gototop{

background:url(http://tinyurl.com/n67r7d) no-repeat 0 0;

width:28px;

height:25px;

display:block;

_display:none;

position:fixed;

z-index:9999;

text-indent:-9999px;

overflow:hidden;

outline:none;

right:0px;

bottom:30px;

}

4.selepas itu anda cari kode ini pula <div id='header-wrapper'> dan copy pastekan kode di bawah ini diatasnya.

<a name='gototop'/>

5.kemudian anda cari kode </body> dan copy paste kan juga kode dibawah ini diatas kode </body> tadi.

<a class='gototop' href='#gototop' title='Go to Top'>top</a>

6.kemudian anda savekan template anda.Selesai dan semoga berjaya.


10 comments:

  1. jap ni, ni. ayat ko tu panjang lebar. aku kene bace dengan sekali lafaz. fuh.

    great tutorial.

    sesuai untuk blog berentri panjang. tak perlu susah payah scrol sampai lenguh.

    ReplyDelete
  2. aku saje je nak test fungsi back tot top aku tu nurul sbb tu aku ayat panjang skit :)

    ReplyDelete
  3. kat blog aku pun ade gak tutorial back to top ni.. tp guna cara lain.. pakai script jer..

    ReplyDelete
  4. ye ke ezany aku x abis lg khatam blog ko :).Tp kalau banyak sgt pakai script nanti blog jd berat

    ReplyDelete
  5. aku setuju. script buat berat T___________T. loading lambat. T_______T.

    anyway aku da buat skrol ni.TY ariey.

    templet aku lain sket, part header wrapper jd ---> div id='headline'.succeed anyway.

    ReplyDelete
  6. dah berjaya ke neon bagus..bagus..lps ni senang sikit aku melompat ke page yang diatas :D

    ReplyDelete
  7. good..bolehla try nanti ariey..

    ReplyDelete
  8. cubalah cikgu naman semoga berjaya

    ReplyDelete
  9. salam kenal, sip tutornya makasih ya

    ReplyDelete

Sila tinggalkan komen ada dibawah ini dan yang berkenaan dengan post sahaja dan semua komen akan ditapis dahulu sebelum ditampilkan.