screenshot.4

Tutorial ini mungkin berguna kepada sesiapa yang menggunakan image sebagai background di blog mereka.Mungkin masih ada lagi dikalangan anda yang tidak mengetahui lagi bagaimana cara untuk membuat image di background blog anda tidak mengikut setiap kali anda scroll blog anda kebawah.Sebenarnya aku tidak berapa suka melihat image di background blog mengikut setiap kali kita scroll blog itu kerana kelihatan tidak begitu menarik tapi itu pada pandangan aku saja mungkin pandangan anda berlainan pula.Aku akan cuba tunjukkan secara ringkas cara untuk membuatnya.Sila ikuti tutorialnya dibawah.

1.Pergi ke layout----->Edit HTMl

2.Anda cari kode ( body ).Ianya kelihatan seperti dibawah ini tetapi mungkin berbeza untuk sesetengah template.

body {
font: 70%/160% "Trebuchet MS", Tahoma, Arial;
color: $textocolor;
background: #fff url(http://lh6.ggpht.com/_ESZUCPXfZRg/So6kXZQO1mI/AAAAAAAACwM/9Z-CdaULbD0/s51/wood_texture.jpg) repeat fixed;
margin: 0px;
padding: 0px;

3.Contoh Jika di dalam blog anda kelihatan seperti dibawa ini

Anda hanya perlu tambahkan repeat fixed di hujungnya.Contohnya seperti dibawah.

4.Kemudian anda savekan template anda.Selesai.

P/s: Semoga berguna untuk anda.


21 comments:

  1. nampak simple jer tutorial ni.. tp ramai jer yg tak tau.. hehe..

    ReplyDelete
  2. mgkn jgk ezany..semoga berguna

    ReplyDelete
  3. aku ade gak try buat mende ni. tapi failed. sebab the picture remains in small size. die tak stretch . knp ye?

    ReplyDelete
  4. aku pun blur jgk pasal apa x semua image kita boleh buat background xpe nanti aku wat kajian..

    ReplyDelete
  5. blog2 peribadi , elok lah guna background...tapi kalau blog berinfomasi..gangguan juga tu

    bagus tutorial ni

    ReplyDelete
  6. gangguan yg mcm mana kak kujie

    ReplyDelete
  7. hoho.. makin mengancam bro neh.. :)

    ReplyDelete
  8. terima kasih infonya, dari seberang

    ReplyDelete
  9. Hi bro! Boleh tau ukuran yang pas untuk gambarnya berapa ya supaya pas dgn layar kompi gitu? Thanks.. Jgn lupa ya mampir ke blogq..

    ReplyDelete
  10. da byk kali try.npe tak jadi ea? :((

    ReplyDelete
  11. waw.. kayakny ini udah profesional,
    mau nanya ubah iconnyo dengan headernyo yg ado home profile ntu gmn yh??

    ReplyDelete
  12. thanks for the simple tutorial.. sungguh berguna bg orang mcm aku yang baru nak mula.. :D

    ReplyDelete
  13. kok blog aku jadi putih gitu backround nya????

    ReplyDelete

Sila tinggalkan komen ada dibawah ini dan yang berkenaan dengan post sahaja dan semua komen akan ditapis dahulu sebelum ditampilkan.