3329992877_9312a2ac7aAdakah di dalam blog anda ada menggunakan javascript?.Javascript digunakan untuk membuat pelbagai jenis special efek yang mungkin berguna untuk mencantikkan blog kita.Contoh javascript yang aku gunakan didalam blog ini ialah auto readmore dengan thumbnail image.Dengaan adanya javascript ini akan lebih memudahkan kerja kerana tidak memerlukan kita memotong ayat secara manual.Walaubagaimanapun penggunaan Javascript ini juga ada terdapat sedikit kelemahannya seperti akan melambatkan sedikit loading blog jika didalam blog itu terdapat terlalu banyak javascript.Punca terjadinya kelembapan sewaktu proses loading ini adalah kerana menggunakan hosting yang percuma dan hanya mendapat limited bandwitch.Perkara ini mungkin tidak terjadi jika anda mempunyai hosting sendiri.Tetapi aku akan menunjukkan Alternatif cara menggunakan javascript tanpa memerlukan hosting.

Adakah anda tahu yang kita boleh memasukkan javascript itu terus kedalam kode HTML didalam template kita.Dibawah ini adalah cara yang biasa kita gunakan untuk memasukkan javascript dengan menggunakan hosting.

Pergi ke layout—>Edit HTML

<script src='http://URL-JAVASCRIPT-ANDA.js' type='text/javascript'></script>

letakkan sebelum kode </head>

Dibawah ini pula cara untuk memasukkan javascript kedalaman template tanpa menggunakan hosting.

Pergi ke Layout—>Edit HTML

Copy kode dibawah ini

<script type='text/javascript'>
//<![CDATA[
your fulljavascript code here
//]]>
</script>

Dan letakkan juga sebelum kode </head>


17 comments:

  1. patutlah blog izzah lembap cam semut

    ReplyDelete
  2. lembab mcm semut ok lg izzah jgn mcm kura2 sudah :D

    ReplyDelete
  3. patut la blog aku pun lembap gak. tnks ariey.

    ReplyDelete
  4. sama2 alan..biasala kalau blog lembab sikit kdg2 sbb faktor internet jgk:)

    ReplyDelete
  5. nnt bleh la aku cuba.. tp stakat ni aku guna free hosting ok jer lg.. xde la lembap sgt..

    ReplyDelete
  6. yang hosting free ni bergantung pada hari la kdg2 sampai x boleh langsung bkk blog kalau boleh pun blog bersepah sbb javascript tu dh x berfungsi tp kalau buat mcm ni xde masalah dah..

    ReplyDelete
  7. hai salam kenal artikelmu udah ada di

    sini

    gabung yuk n promosikan artikelmu di infoGue.com. Salam ^_^

    ReplyDelete
  8. wslm..infogue..nanti kita gabung ya

    ReplyDelete
  9. patut blog aku lembab semacam je. bnyk guna javascript. nice info bro...

    ReplyDelete
  10. ok warfeel,tp bkn sahaja disebabkan javascript byk lagi sbb blog boleh menjadi slow. ;)

    ReplyDelete
  11. best la blog ni ada tutorial..teruskan lagi buat tutorial cmni k

    ReplyDelete
  12. Ok..Fahmi asalakan dpt support dan mendapat maklum balas dari pembaca tentu aku akan terusakan,Tq for comment;)

    ReplyDelete
  13. aku sentiasa confuse ngan java2 neh. hehe :0

    - - - - -

    selamat hari raya aidilfitri 1430h
    maaf zahir batin. hehe :)

    Bertukar senyuman dan salam ziarah-menziarahi
    Tutur dan kata yang sopan saling memaafi
    Suasana hari raya walau di mana pun jua
    Memberikan ketenangan dan mententeramkan jiwa

    ReplyDelete
  14. Ye ke Bro Nizam,aku pun confuse jgk kadang2 hehe.


    selamat Hari Raya aidilfitri dan maaf zahir dan batin jgk kpd bro nizam.

    Semoga raya tahun ini meninggalkan sebuah kenangan yg manis utk kita semua.amin :D

    ReplyDelete
  15. bro..cane ngan jquery?
    aku nak pasang kat wordpress...
    tutorial pless! :D

    ReplyDelete
  16. dkt wordpress kan dah ada plugin utk jquery

    ReplyDelete
  17. My name is Scott Malley I was browsing internet and found your blog. The author did a great job. I will subscribe to your RSS feeds. Thank you for your contribution. I am a web designer myself. And here some examples of the websites that I designed for payday loans faxless payday loans company.

    ReplyDelete

Sila tinggalkan komen ada dibawah ini dan yang berkenaan dengan post sahaja dan semua komen akan ditapis dahulu sebelum ditampilkan.