image hover with javascript Sebenarnya banyak cara untuk membuat image hover tetapi aku lagi tertarik untuk menunjukkan bagaimana cara untuk membuat image hover ataupun lebih sinonim dipanggil mouseover image effect dengan menggunakan Javascript.Kenapa aku memilih untuk menunjukkan cara membuat image hover/mouseover image effect ini dengan Javascript ini adalah kerana effect yang terjadi kepada image lebih cantik berbanding dengan cara membuat image hover/mouseover image effect dengan menggunakan Css.Kepada anda yang masih tidak tahu apakah dia image hover/mouseover image effect itu boleh tgk demonya disini


Anda hanya perlu lalukan mouse anda itu diatas image tersebut kemudian anda akan dapati image itu akan menjadi kabur dan kemudian terang seperti sediakala.Bagaimana rasa berminat tak nak cuba?.sila ikuti langkah-langkah untuk membuat image hover/mouseover image effect dengan Javascript ini dibawah.

1.Login ke dashboard

2.Kemudian pilih layout► Edit HTML.

3.Selepas itu anda cari kode </head> kemudian copy dan pastekan Javascript dibawah ini diatasnya.

<script src='http://sites.google.com/site/ariey79site/javascript/jquery-latest.js' type='text/javascript'/>
<script type='text/javascript'>
$(document).ready(function(){
$(&quot;.post img&quot;).fadeTo(&quot;slow&quot;, 1.0); // This sets the opacity of the thumbs to fade down to 30% when the page loads
$(&quot;.post img&quot;).hover(function(){
$(this).fadeTo(&quot;slow&quot;, 0.7); // This should set the opacity to 100% on hover
},function(){
$(this).fadeTo(&quot;slow&quot;, 1.0); // This should set the opacity back to 30% on mouseout
});
});
</script>
<script type='text/javascript'>
$(document).ready(function(){
$(&quot;.latest_img&quot;).fadeTo(&quot;slow&quot;, 1.0); // This sets the opacity of the thumbs to fade down to 30% when the page loads
$(&quot;.latest_img&quot;).hover(function(){
$(this).fadeTo(&quot;slow&quot;, 0.7); // This should set the opacity to 100% on hover
},function(){
$(this).fadeTo(&quot;slow&quot;, 1.0); // This should set the opacity back to 30% on mouseout
});
});
</script>

4.Kemudian anda klik save.Selesai cubalah tengok samaada menjadi atau tidak.


Apa pendapat anda tentang semua tutorial yang aku tunjukkan selama ini adakah membantu anda atau tidak?..Perlukah blog ini menjadi seperti blog-blog yang lain hanya bercerita tentang isu-isu terkini serta cerita-cerita peribadi sahaja.Jika ya aku akan stop membuat tutorial dan hanya bercerita tentang isu-isu terkini sahaja.Masih dalam MOOd kecewa setelah Si Kijang telah dijinakkan oleh Si Rusa Semalam.Beli Tiket dengan harga Rm40 satu berbaloi-baloi..


10 comments:

  1. benda ni untuk membuat effect kpd image kelebihan lain xde hehe

    ReplyDelete
  2. eh.. nape xde ape2 perubahan pun ek..

    teruskan jer buat tutorial..

    ReplyDelete
  3. mgkn ada conflict dgn file js yang ko pakai kot..

    ReplyDelete
  4. aku tgk kat link demo yg ko kasi tu ler.. hehe..

    ReplyDelete
  5. ezany mesti ada masalah pc ko ni semua x nmpak cuba tukar firefox yg lain..:))

    ReplyDelete
  6. lol, memang takde pape perubahan ler kat link tu ariey..wa sulah check lor..;)

    ReplyDelete
  7. ye ke neon pelik tul camne aku tgk ok jer..ko kena lalukan mouse ko tu dkt atas gambar kalau xblh jgk x taula..

    ReplyDelete
  8. aku dah check mmg x menjadi untuk browser yg lain kena pakai firefox 3.5 special edition mcm yg aku guna skrg ni kot baru boleh hehe sori yer :))

    ReplyDelete

Sila tinggalkan komen ada dibawah ini dan yang berkenaan dengan post sahaja dan semua komen akan ditapis dahulu sebelum ditampilkan.