Apakah kegunaan Counter didalam blog?
Tentu anda semua sudah ketahui dan sedia maklum bahawa counter sangat berguna untuk diletakkan di dalam blog.Tujuan counter dipakai adalah untuk ketahui berapa banyak visitor yang memasuki blog kita setiap hari dan dari mana mereka datang.Jika kita tidak meletakkan counter didalam blog mungkin kita tidak mengetahui berapakah jumlah pengunjung yang telah memasuki blog kita.Tentu anda dan aku sendiri akan berasa sedikit bosan jika tidak tahu berapakah jumlah sebenar visitor yang telah memasuki blog kita.Jika kita mengetahui jumlah visitor kita agak sedikit tentu kita akan berusaha keras lagi untuk membawa trafik ke blog kita.Ok,hari ini aku nak ajar anda macammana nak letak counter dari widgeo.

Kenapa Widgeo?
aku pilih counter di widgeo kerana counter dia agak cantik jika nak dibandingkan dengan counter yang lain..Tetapi itu semua atas minat masing-masingla ya.
Jadi kepada anda yang minat nak letakkan counter widgeo ini di dalam blog anda boleh tengok tutorial seperti dibawah ini.

1.Mula-mula anda pergi ke halaman yang menyediakan counter ini di http://www.widgeo.net/.

2.Ini adalah halaman hadapan widgeo.net



3.Kemudian anda pilihlah jenis counter yang anda sukai,jika mahu pilih anda hanya klik didalam bulatan disebelah counter itu
aku ambil warna hitam ini sebagai contoh.


4.Kemudian anda masukkan Gmt Timezone,Alamat E-mel Anda,Alamat blog anda.Setelah Siap Anda Klik Ok.



5.Nanti Akan keluar gambar seperti ini klik dekat kotak kecil itu tanda anda setuju dengan polisi di widgeo dan pilih I have Normal blog



6.Apabila code seperti gambar dibawah ini muncul anda copy semua code itu untuk dipastekan kedalam blog anda.



7.Untuk Paste anda masuk kedalam blog anda pergi ke layout,Page elements,Add A Gadget,kemudian cari Html/JavaScript dan anda pastekan
code tadi didalam ruang Html/javascript itu.Siap sekarang anda sudah mempunyai counter didalam blog anda.Dibawah ini adalah contoh counter
yang telah siap.














6 comments:

  1. Foarte interesat subiectul postat de tine, m-am uitat pe blogul tau si imi place ce am vazu am sa mai revin cu siguranta.
    O zi buna!

    ReplyDelete
  2. Sorry i don't understand what u say..U can give me a comment with english,ok.

    ReplyDelete
  3. Very interested in the topic you posted, I looked on your blog and I like what I seen I was definitely back. Good day!

    ps : aku tolong translate.

    ReplyDelete
  4. marzuki pandai tul ko translate ye tu bahasa jawa kuno tu haha..thanks sbb translate aku dh mati kutu dah x tau apa dia ckp.


    p/s:org jawa jgn marah ye hanya lawak yang tak seberapa haha.

    ReplyDelete
  5. yang atas tu untuk blogspot jer ke..
    klu wordpress camne?
    kan setting utk dua2 blog 2 lain..

    ReplyDelete
  6. rasanya boleh..wordpress aku x pnah cuba lg blog aku dkt wordpress pun dah delete kalau x boleh cuba..tp widgeo akan memberatkan blog boleh cuba counter yg lain

    ReplyDelete

Sila tinggalkan komen ada dibawah ini dan yang berkenaan dengan post sahaja dan semua komen akan ditapis dahulu sebelum ditampilkan.