Dalam post aku yang lepas aku ada tunjukkan macammana nak buat disable right klik bertujuan untuk mengelakkan artikel kita daripada di copy paste oleh orang lain, Tetapi cara itu mungkin tidak berhasil kerana hanya right klik sahaja yang disable tetapi orang masih lagi boleh copy artikel kita dengan menekan CTR+C.Hari ini aku akan cuba tunjukkan bagaimana cara nak buat disable text selection di dalam blog kita

Apakah Fungsi disable text selection?

Fungsi disable text selection ialah orang tidak akan boleh highlight artikel anda dan tidak boleh copy walaupun menggunakan CTR+C.Tentu orang yang tidak suka artikelnya dicopy paste sekarang akan berasa sangat teruja untuk membuatnya.betul tak?Sebenarnya aku tak kisah sangat kalau orang nak copy paste artikel kita kerana itu menunjukkan artikel kita bagus dan mungkin sesetengah newbie tidak tahu bagaimana nak bermula menulis artikel macam akulah(pelan-pelan kayuh)..jadi teknik copy dan paste ini sedikit sebanyak dapat membantu mereka dari segi penulisan.dan apabila sudah agak mahir mereka sudah boleh menulis artikel sendiri tanpa copy dan paste dari blog orang lain lagi. Cuma diminta kepada yang copy dan paste itu berikanlah backlink semula ke blog yang diambil artikel itu ya..barulah kita dalam situasi menang menang bukan gores dan menang ya muhahaha.Tetapi sebenarnya bagi aku copy dan paste artikel dari blog orang lain ke dalam blog kita tidak dapat memberi kepuasan kerana cara peyampain yang berbeza dan artikel itu juga bukan dari hasil kita sendiri.Tapi itu semua terpulanglah kepada pendapat individu.Jadi kepada sesiapa yang berasa hendak copy paste artikel diblog aku disilakan tapi tlg bagi backlink ke blog aku ok itupun kalau ada yang nak copy macam takde je.Kepada yang tak suka artikel dia dicopy dan paste boleh ikuti tutorial bagaimana nak disable text selection dibawah.

1.Mula-mula anda copy semua script di bawah ini.Tekan CTR+C untuk Copy



<script type="text/javascript">
/***********************************************
* Disable Text Selection script- © Dynamic Drive DHTML code library (www.dynamicdrive.com)
* This notice MUST stay intact for legal use
* Visit Dynamic Drive at http://www.dynamicdrive.com/ for full source code
***********************************************/

function disableSelection(target){
if (typeof target.onselectstart!="undefined") //IE route
target.onselectstart=function(){return false}
else if (typeof target.style.MozUserSelect!="undefined") //Firefox route
target.style.MozUserSelect="none"
else //All other route (ie: Opera)
target.onmousedown=function(){return false}
target.style.cursor = "default"
}

//Sample usages
//disableSelection(document.body) //Disable text selection on entire body
//disableSelection(document.getElementById("mydiv")) //Disable text selection on element with id="mydiv"

</script>


<script type="text/javascript">
disableSelection(document.body) //disable text selection on entire body of page
</script>




2.Pergi ke layout/page element


3.Kemudian pergi ke add a gadget


4.Pilih HTML/JavaScript.Dan pastekan script yang anda copy tadi kedalam ruang HTML/JavaScript itu.


5.Kemudian dengan rasminya blog anda sudah menjadi zon larangan Copy dan Paste.Selesai.

Aku harap tutorial ini dapat membantu anda menyelesaikan masalah artikel anda dicopy paste.Tolong tinggalkan komen disini jika tutorial yang aku bagi ini menjadi.Sekadar untuk pengetahuan aku ok.semoga ceria selalu di arieyblog.

Thanks to dynamicdrive for this script.

12 comments:

  1. oh bagus ni artikel ko ni ariey...aku akan try..erm bukan la saje2 nak kedekut ilmu takmau kasi org copy artikel tapi bagi yang tak bagi copy artikel tu dorang ada reason yg kukuh kenapa tak kasi copy, mungkin ko pun tau alasannye kenapa kalu ko expert...ambik info takde larangan...hanya yang tahu je tahu...hehe...aku mmg tak menyokong pada yang suka copy mengcopy ni...rajin la skit...jgn malas....

    ReplyDelete
  2. betul tu kita nk blogging kenala rajin sikit ambik isi dan buat ayat sendiri..baru puas hati hasil tulisan kita sendiri:D

    ReplyDelete
  3. tau tak pe..tapi kan benda ni tak praktikal untuk diri sendiri la....bukan takat orang..ngan kita2 tak leh nak copy langsung..huhuhu...

    ReplyDelete
  4. TAPI MASIH LEY COPY LER...GAMBAR MACAM MANA EKHH SUPAYA TAK LEY COPY BAGI LER PETUA2X...TQ

    ReplyDelete
  5. langsung ke TKP. thanks atas pelajarannya

    ReplyDelete
  6. lapor! mantra scipt anda manjur sekali :D
    kunjungi ya http://pasarfreegame.us

    ReplyDelete
  7. kalau guna handphone tetap boleh di copy terutama bila guna operamini mobile

    ReplyDelete
  8. Thanks....artikel aku karang2 penat, senang diorang copy n paste...

    ReplyDelete
  9. tq memang betul membantu.. :)

    ReplyDelete

Sila tinggalkan komen ada dibawah ini dan yang berkenaan dengan post sahaja dan semua komen akan ditapis dahulu sebelum ditampilkan.