Aku akan sambung tutorial buat blogshop dengan blogger dengan cara menunjukkan bagaimana nak buat order form atau contact form dengan menggunakan Google Docs.Google yg memang terkenal dengan bermacam-macam tool yang disediakan untuk pengguna internet dan salah satunya ialah Google Docs.Tool ini digunakan untuk berkongsi dokumen-dokumen secara online dan kita juga boleh membuat form dan boleh diletakkan didalam blog.Segala maklumat akan dihantar di Google Data Spreadsheet bila seseorang memasukkan data dan menghantarnya melalui Google Docs.Sekarang kita ikuti cara-cara untuk membuatnya.

1.Langkah pertama korang perlulah mempunyai satu akaun daripada Google tidak kira Gmail,blogger akaun atau apa saja akaun yang dioffer oleh google.

2.Masuk ke dalam akaun Gmail korang kemudianKlik di Documents.

3.kemudian klik di create new dan pilih form



4.Tulis tajuk order form di ruang untitled form dan masukkan kata-kata alaun di dalam ruang di bawah untitled form itu atau biarkannya kosong je.


5.masukan soalan yang pertama di Question Title itu contohnya masukkan Nama: jika korang nak jadikan soalan ini wajib dijawab maka korang perlu tandakan didalam kotak make this required question.dan klik done.


6.Kemudian masukkan soalan yang kedua contohnya email: dan ikuti langkah seperti diatas tadi.Untuk memilih bentuk soalan korang boleh pergi ke Question Type dan pilih soalan yang ingin ditanya.



7.untuk menambah soalan yang baru korang hanya pergi ke duplicate.dan buat soalan yang baru.Korang boleh tengok duplicate tu di hujung sebelah kanan ditepi pensil dan tong sampah.


8.Setelah siap buat order form korang pergi ke more action dan pilih embed copy dan pastekan didalam blog korang.





9.Untuk melihat data-data yang mungkin dimasukkan oleh penguna korang boleh check didalam email dan pilih Documents dan tengok didalam form yang korang buat tu.korang boleh melihat data-data itu didalam spreadsheet seperti MS access ataupun MS Excel.harap tutorial ini dapat membantu korang membuat order form atau apa saja form dengan menggunkan Google docs.Sekian.

Demo Order Form

46 comments:

  1. saya nak tnya mcm mn nak buat order form...untuk org buat pesanan barang gitu..kalau nak beli kena isi form tu..mcm mn ya nak buat kat blog????

    ReplyDelete
  2. @Kenali Collection
    yang saya tunjukkan ni la caranya..kan dah tulis cara buat order form,,try klik demonya di bawah skali..

    ReplyDelete
  3. buat page baru dan paste kat dlm tu..

    ReplyDelete
  4. kalau click demo dia bagitau kena bayar..tak faham lah

    ReplyDelete
  5. @maktam siti
    yg demo tu order form saya punya..untuk jual template kalau maktam nak buat form tu x perlu bayar.free je

    ReplyDelete
  6. @Lovely Plush Garden
    kena buat page baru kemudian paste kat dalam tu boleh rujuk sini cara buat page baru Page Di Dalam Blogger in Draft

    ReplyDelete
  7. Tengkies..i've done it oredi.. ^_^
    bleh tak kite tak masukkan ayat "Powered by Google Docs" kat bawah tu?

    ReplyDelete
  8. @nong

    x blh..mmg dh ada dkt script dia :)

    ReplyDelete
  9. Terima kasih banyak2 bro.Info yang sangat berguna..Boleh buat page yang baru tanpa perlu paste dalam post yang sama..Yang penting FREE !!.. :D

    ReplyDelete
  10. salam,,sy dah buat order form ikut cara nie,,then dah save,,tp mcm mane kalau sy nk edit balik order form tu?

    ReplyDelete
  11. @alifa fathien
    sila pilih edit html kemudian paste dan save..

    ReplyDelete
  12. @ros merah
    kena masuk semula tempat form tu kemudian edit..

    ReplyDelete
  13. @ros merahpergi ke tool-form
    kemudian pilih edit form..kalau ada masalah boleh tanya saya di facebook saya link di bahagian footer klik icon facebook tu..tq

    ReplyDelete
  14. salam,
    sy da paste form tu kt new page di blog..tp form tu overlap ngn sidebar .macam mane nk remove sidebar utk that particular page? if kte remove, sume2 page akan hilang sidebar nye kan?

    ReplyDelete
  15. @linielinie blh bg link blog saya nk tgk form yg linie buat tu..dah tgk baru saya blh ckp mcm mana nk buat..

    ReplyDelete
  16. kalau paste kat page baru, kua format html la..mcm mana nak buat dlm bentuk form biasa?

    ReplyDelete
  17. @Qaseeh Tolia
    nanti saya buat posting lain..biar semua faham tungguuuu..

    ReplyDelete
  18. Assalam..
    kalau saya nak buat kat FB fanpage boleh ker?bgmana caranya.

    sbb sblm ni saya pernah buat kat fb guna app static fbml yg disediakan oleh FB tp sekarang xleh guna dah x boleh link kalau nak create utk fanpage yg baru.

    ReplyDelete
  19. Assalam..
    kalau saya nak buat kat FB fanpage boleh ker?bgmana caranya.

    sbb sblm ni saya pernah buat kat fb guna app static fbml yg disediakan oleh FB tp sekarang xleh guna dah x boleh link kalau nak create utk fanpage yg baru.

    ReplyDelete
  20. @TheAdoBlakoShopskrg facebook dah x support static fbml lg jd form ni x blh guna di facebook..

    ReplyDelete
  21. berapa kalau guna service awk untuk edit full blog?

    ReplyDelete
  22. @nurazie
    full blog untuk apa?..perniagaan ke utk blog peribadi..nk tahu lebih detail blh email saya di dadu_merah@yahoo.com

    ReplyDelete
  23. nak wat blogger in draft mcm mana erk ?

    ReplyDelete
  24. he da try buat check my blog utk comment ye en.ariey~ http://miszsalmon.blogspot.com

    ReplyDelete
  25. mcm mana nak buat button submit

    ReplyDelete
  26. macamne nak masukkan 'button' utk 'send order' slps isi form?

    ReplyDelete
  27. @NuRuL Are U
    sepatutnya button submit tu automatik ada bila kita save kan form tu..pelik plak klau xde

    ReplyDelete
  28. HI, Nak tanya, kenapa bila saya dah paste dekat pages yang code yang embed tadi, dia keluar benda lain. I means code embed tadi dekat pages.

    ReplyDelete
  29. @armani zahraa'keluar benda lain cmne tu?...sila bg cth..

    ReplyDelete
  30. boleh kita buat tracking system guna google docs? spt spreadsheet..tq

    ReplyDelete
  31. sy buka gmail tapi tak jumpa pula menu document tuh...alik mana yer bro?? Thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. skrg google dah ubah..sila login dulu akaun google kemudian pergi ke link ini http://docs.google.com

      Delete
  32. mcm mn nk buat pautan form dihantar ke email kita ???
    seperti dibuat kat form order kita,harap en ariey boleh tolong

    ReplyDelete
    Replies
    1. maksud en.zaidi buat link dia ke atau mcm mana..saya kurang fhm maksud en.zaidi

      Delete
  33. Terima kasih atas tutorial anda tapi saya ingin bertanya jika customer nak attach copy of bukti bayaran bagaimana ye? Ada tools untuk customer upload resit atau pdf file?

    ReplyDelete
  34. makasih tutornya,form seperrti ini yang kami butuhkan untuk membangun tokoonline kami.

    ReplyDelete
  35. halo apa kabar blogger malaysia ya nih salam kenal infonya bagus banget

    ReplyDelete
  36. makasih tutorialnya, sangat bermanfaat

    ReplyDelete
  37. Thank for sharing..memang sgt2 membantu saya yang zero pasal google form ni..cara pun simple dan mudah difahami.

    Nak jana pendapatan sampingan??
    RM500 sebulan ke atas siapa taknak kan??

    ReplyDelete
  38. Pengen yang lebih seru ...
    Ayo kunjungi wwwasianbet77com
    Buktikan sendiri ..

    Real Play = Real Money

    - Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
    - Cash Back up to 10 % .
    - Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

    untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
    - YM : op1_asianbet77@yahoo.com
    - EMAIL : asianbet77@yahoo.com
    - WHATSAPP : +63 905 213 7234
    - WECHAT : asianbet_77
    - SMS CENTER : +63 905 209 8162
    - PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

    Salam Admin ,
    http://asianbet77.com/

    ReplyDelete
  39. terimakash banyak buat penulis sudah sudi menuliskan tutorial ini, saya baru belajar blogging

    ReplyDelete

Sila tinggalkan komen ada dibawah ini dan yang berkenaan dengan post sahaja dan semua komen akan ditapis dahulu sebelum ditampilkan.